Friday, December 31, 2010

last post 2010

ini perutusan terakhir untuk 2010. saya akan ke sekolah ahad ni...:) bubbye...

Tuesday, December 21, 2010

This ain't a song for the brokenhearted
No silent prayer for the faith departed
And I ain't gonna be just a face in the crowd
You're gonna hear my voice when I shout it out loud

It's my life
It's now or never
I ain't gonna live forever
I just wanna live while I'm alive

IT'S MY LIFE!!
My heart is like an open highway
Like Frankie said, "I did it my way"
I just wanna live while I'm alive
'Cause it's my life

This is for the ones who stood their ground
For Tommy and Gina who never backed down
Tomorrow's getting harder, make no mistake
Luck ain't even lucky, gotta make your own breaks

It's my life
And it's now or never
I ain't gonna live forever
I just wanna live while I'm alive

IT'S MY LIFE!!
My heart is like an open highway
Like Frankie said, "I did it my way"
I just wanna live while I'm alive
'Cause it's my life

You better stand tall
When they're calling you out
Don't bend, don't break
Baby, don't back down

It's my life
It's now or never
'Cause I ain't gonna live forever
I just wanna live while I'm alive

IT'S MY LIFE!!
My heart is like an open highway
Like Frankie said, "I did it my way"
I just wanna live while I'm alive

IT'S MY LIFE!!
And it's now or never
I ain't gonna live forever
I just wanna live while I'm alive

IT'S MY LIFE!!
My heart is like an open highway
Like Frankie said, "I did it my way"
I just wanna live while I'm alive
'Cause IT'S MY LIFE!!!!!!!!!!!

yup, this is my life. i've choose this way and i'll be straight with this...

Saturday, December 18, 2010

you should know..

"God didn't promise days without pain, laughter without sorrow, sun without rain, but He did promise strength for the day, comfort for the tears, and light for the way."

Tuesday, November 30, 2010

urgh...!

owh, moral down, letih, kecewa, cemas, tension, lemas...
tu yang aku rasa saat ni.
damn!!
sangat letih...
otak dah lemas,
badan dah lemas....

Wednesday, November 17, 2010

i wonder why?

the picture must be blurred, why? i don't want anyone angry to me.
p/s: hay, why should somebody angry to me? this is my personal blog rite....?

ntah kenape dua hari straight ni aku asyik termimpikan dia... padahal dah lame gile tak contact dia kot...? kih3~wonder...?wonder...?wonder....? and why....? ouh...!!! i'm confused....(-_-")

haha...lantak la, yang penting sekarang i've tried to be somebody from nobody:)

Saturday, November 13, 2010

pesta liar mat rempit malam minggu


al-kisah.................ade la satu malam minggu tu, dua orang mat rempit sejati dengan sorang lagi member mat tumpang rempit sejati, so maknenye ade la 3 orang kat situ.... si A, si B dan si C...nak jadi kisah la, dua orang mat rempit ni sembang macam biasa style mat rempit, sembang mesti lebat, cakap mesti hebat...baru la geng-geng rempit respect...sembang mesti ade weekang...mesti ade wheelie... mesti ade aweks-aweks...mesti ade cerita pasal mod motor...itu harus la, mat rempit la katekan...

so dalam sembang2 lebat tu si A naik bengang sebab si B ni duk sembang lebat sangat...mau tak lebatnye, si B ni cerita motor dia sekali pulas dah boleh sampai Aloq Staq...si A ape lagi, panas der.... terus di cabarnye si B ni setting motor, race le makne lainnye... si C yang dari tadi senyap tu tiba-tiba bersuara:

"weh....aku nak join boleh ke...?"kate si C
si A dan si B berpandangan, dari nak gaduh terus depa pakat gelakkan si C tu...
"BWAHAHAHAHA...........!!!!!!!!!"
"lu ni C, Lu nak merempit dengan kitorang ke der....?
"bwahahahahaha.......! lu nak setting naik ape der....nak pegi isi minyak pun lu tak tau...!!! naik beskal adik lu ke.....?bwahahahaha!!"
macam tu la si C kene bahan.....
"aku ade motor la...cume aku malas nak bawak je...."kate si C mempertahankan diri
"lu ade motor ape der....motor 3 tayar ke der...?bwahahaha...!!!!"
"aku bawak honda C70 je, boleh join tak...?kata si C"
"ikut lu la der...tapi kalau guwa la der, c 70 tu guwa buat tukun je....bwahahahahaha!!!!'' kata si A
"lu punye suke la....nak join lu datang sini pukul doblas nanti....tapi kalau makan asap je lu jangan nanges la ye der.....?muahahaha!!!!!" kata si B pulak...
"ok....aku datang balik pukul doblas nanti, aku nak balik jap setting motor" kata si C pulak..
"lu jangan race bawah selimut lak nanti der...kahkahkah!!!"kate si A.

maka jalan kaki la si C ni balik rumah nak ambil motor...ni la kali pertama si C balik rumah jalan kaki sebab geram dengan malaun dua ekor tu yang jugak kawan baik dia....

5 minit lagi pukul doblas.....
si A dan si B dah duk bahan2 si C ni, yela, pada sangkaan dorang si C ni tak datang....
tak lame lepas tu dari jauh terdengar bunyi motor yang power gila....dorang tercengang.........



"Heh, ade bran...?"kata si C

P/s: ni cuma cerita rekaan der.......muahahaha~


Monday, November 8, 2010

post pertama dalam bulan november...


hehe...dah lame tak apdet belog ni...adeih, tak sempat der.... lately agak bizi nak siapkan paperwork projek baru kat subang n kat negeri sembilan, so masa aku banyak habis kat ofis n site projek...

letih? yup....mesti la letih, dah lebih 3 minggu kot aku bertapa kat ofis ni. ade keluar berjalan pun g alamanda tengok gelagat orang n g balik kampung atas sebab yang penting...aih, otak dah letih. oh, ade kira2 sebulan je lagi aku menetap kat bangi sebelum aku ke british tuk sambung study. urm... bab perbelanjaan aku dah tak risau, insyaallah dah cukup tuk tampung hidup kat sane untuk 1 semester or lebih.

malam pembukaan bulan november ni dah melakar 1 sejarah hitam dalam hidup aku. motor kapcai kriss aku di curi makhluk haram. just seminggu lepas RXZ aku keluar...adeih, sabar je la...bajet2 motor kriss tu tak de orang nak rembat...tengok2 tu pun dia kebas...so sekarang terpaksa la aku gerak kesana kesini dengan motor 1 lagi....motor kriss tu kene rembat kat ofis jalan reko antara jam 1pagi-2pagi. aku keluar g minum kejap dengan bos n big bos tuk hilangkan ngantuk.balik2 ofis motor tu dah tak de...sedih gak la, sebab motor tu banyak jasa kat aku.

urm, ni aku update pun curi masa jap. akseli banyak g keje nak setel ni, tapi tangan aku tak mengizinkan lak....dah seminggu tergeliat...sabar je la...banyak tul dugaan akhir2 ni. aih, sebab kebizian yang macam ni la aku tak boleh bagi komitmen kat siapa2, sedangkan komitmen kat diri aku sendiri pun hancus...hehehe...

Sayonara... Wareware ga watashi no tsugi no posuto de futatabi au yoteida.
grâce parce que la lecture de mon blog. vous aime tous et bon bye

Sunday, October 24, 2010

lost in a moment



In pain you seek all that you need
When you decide when all is said and done
You'd laugh it off and run
In time you'll see what you kept from me
I should have known
We could have made it through
But that's just Ego You

Time will show and time will tell
What you need to make it well
Time will show that I know
If I let you go

Through all your life
All filled with strife
All you desire has been torn up in two
Because of Ego You

Time will show and time will tell
What you need to make it well
Time will show that I know
If I let you go....go....

Time will show and time will tell
What you need to make it well
Time will show I know
If I let you go
tiba-tiba teringat kisah lama, mujur dalam keadaan diri yang agak sibuk sekarang ni....
-akan menempuh 6 minggu yang sangat bz...maaf, saya di luar kawasan.

Wednesday, October 13, 2010

nak update gak!!!!

kih3~even curik2 masa nak update, aku tetap nak update...tak kire...fuh, bulan september+oktober ni memang dua bulan yang sangat-sangat-sangat-sangat la bizi... fuh, macam2 perkara nak di setelkan...so dalam sempat2 je la nak jengah blog ni. dalam bulan 9-10 ni aku banyak habiskan masa dengan berulang alik ke PKK, SSM ngan MOF uruskan beberapa perkara, then bersengkang mata buat quotation, dah jadi mcm QS officer lak...hahaha~ malas nak cerita pasal kerja, aku cerita hal lain je la...

hal 1: Raya
dipagi raya, one of my sis tak de dalam pic ni... baby kecik tu lahir tak cukup bulan, but sekarang dah bersemangat lorh, sangat suka didukung..:)
hu....ni cerita dah basi, tapi dek sebab tak sempat nak update aku layan gak...kih3~ fuh, raya ni even tak dapat cuti lame, tapi sangat2 bermakna. aku patutnye mula cuti raya sehari sebelum raya, but aku mintak awal, leh la tlg2 mak sikit kat dapur... mula2 ngat akak2 aku tak dapat balik semua, but malam raya tu alhamdulillah semua ade...best2...

raya first mcm biasa la, sesi2 mintak maaf semua... g beraya rumah saudara2 yg dekat2 semua...sibuk layan tetamu yang datang ziarah kat rumah... raya 2nd ngan 3rd lak layan baraan kampung...raya 4th ngan 5th lak layan raye ngan my old school buddies..best gile dapat jumpe kawan2 lame ni...hehehe... berita lanjut kat sini: cerita raya part 1 dan kat sini: cerita raya part 2. then aku dapat panggilan ugrent suruh balik ke office...sedey lorh kene balik awal...

hal 2: my convo..

sangat terharu dengan en. abah...even beliau tak berapa sihat, tetap mengagahkan diri datang to my convo... saya sayang abah saya...
adush, nape la jauh sangat aku dengan abah ni...hai la si juru gambar.... takpe2 there is my beloved mom..:)

tarikh keramat 7 oktober 2010 tak akan luput dalam ingatan...tarikh ni dah lama ditunggu2 untuk diraikan dengan seseorang...tapi tak menjadi...kih3~ dah nasib badan... patutnye tarikh convo aku jatuh pada 10.10.10..tapi disebabkan Seikh Muzaffar nak guna PICC tuk his wedd, terpaksa la tarikh convo student UniKL di awalkan...Putft!! even tarikh ni is my big day, rasa teruja tu macam kurang je...hahaha~petang after my convo session n lepas hantak en abah dan pn emah balik aku terus bergegas ke office siapkan kerja yang tertangguh...and then terus stayup kat office sampai hari sabtu...hush...

hal 3:10-10-10
malam sebelum majlis persandingan sepupu aku, ni four happy cousin...best dengan dorang2 ni, sangat sporting..

sama cantik, sama padan...her hubby tu navy tau...and she was a lecturer kat UITM merbok..hohoho~

haih...this tarih banyak memenatkan aku...haha...bukan penat ape pun, penat atas jalan je... hari jumaat tu aku dah shoot balik ke kampung naik bas...bas..?yup, naik bas je...tak mampu nak berkereta...ekseli balik naik bas sebab nak ambik mak abah bawak ke banting...dah lame tak naik bas ni, sampai dah lupe no bas yang ke kuala selangor...kih3~nasib baik tak sesat sampai ke perlis...

hari sabtu, 9-10-2010...pagi ni aku baru tergopoh gapah g beli hadiah kawin my best buddy..ye, my best buddy wedd pun berlangsung pada 10-10-2010..tapi aku terpaksa datang awal, this is also a reason aku balik ke kampung.... kesian gak kat my friend ni, nampak kekecewaan aku tak dapat datang ke her wedd...sori dieba..:)aku kawin nanti ko datang eh...? kih3~ni blok minah halus ni: dieba... lepas aku hantar her wedd present, terus bawak my parent ke banting. tapi dalam perjalanan nak ke banting tu, di teluk panglima garang something bad has happend. mujur nyawa kami masih panjang. kami sekeluarha hampir jadi mangsa tayar lori...mase tu sorang sepupu lelaki aku tumpang dalam kereta tu siap cakap"fuh...tertinggal semangat aku sebijik atas jalan tu...tinggal sebijik je nih..." hampeh...

dalam rasa ngeri tu, kami sibukkan diri dan dapat lupakan kejap peristiwa yang hampir meragut nyawa kami sekeluarga. alhamdulillah, abah pun dapat terima keadaan dan tak terlalu terkejut.... 10-10-2010..selamat la sepupu aku melangsungkan her wedd...tahniah shimah...:)

owh, mujur sheikh muzaffar booking PICC tu, kalau tak aku tak dapat la datang majlis2 kawin ni...hehe~bestnye la tengok orang besangding ni...bile la nak sampai turn aku ae...?haha~ mimpi dalam celik, carik calon dulu ler... er, malas nak fikir dulu hal jodoh. banyak yang aku perlu fokus sekarang...:) till then, see ya...:)

Tuesday, October 5, 2010

...

lame rasenye aku tak jengah blog ni, banyak sangat benda nak kene setel and in the same time, konvo aku pun berlangsung dalam minggu ni gak-7 oktober 2010. letih yang teramat aku rase. dari hari jumaat straight tak berehat dengan cukup, tapi yang paling parah dari hari jumaat sampai semalam. aku just tido kat ofis sejam-dua jam je, then sambung keje lagi... hurm...gara2 nak kene kejar quotation yang kene hantar hari jumaat ni, adeih...tapi most of the important part dah selesai, so aku semalam agak lega la...

boleh ke KL kampus kota dengan senang hati...hari ni tadi rehearsal tuk convo pun dah selesai...sekarang ni aku kat ofis lagi, tension menghadap keje aku bukak jap blogger ni, rindu rasanya nak menaip, tinggalkan kenangan kat sini... ufff...lepas konvo nak kene lari lagi ke MARA, then nak run balik ke kampung atas sebab my best friend dari zaman kanak2 nak bersanding hari ahad ni 10/10/2010...but aku terpaksa datang awal sebab tarih tu clash dengan hari bersanding sepupu aku kat banting...adeih, terlalu banyak perkara nak kejar...sampaikan masa tuk diri sendiri pun aku tak sempat... kalau la ade insan tersayang disisi, mungkin aku tak dapat bagi komitmen dalam masa terdekat ni. buat masa ni aku just nak mantapkan diri aku lagi, mungkin baru fikirkan komitmen tuk berkeluarga...

memang sunyi bila berdiri sendiri, tapi tu la ganti untuk majukan diri.

Tuesday, September 28, 2010

manghilang sebentar macam kit-kat..

dalam beberapa minggu ni aku tak dapat nak berinternet secara aktif, sedang sibuk setelkan beberapa perkara, terutamanya tentang nak further study...alhamdulillah application aku dah aprove, so kene la proceed...2 jan 2011 aku akan mask ke dunia baru dan persekitaran baru. agak sibuk juga dengan urusan convo yang akan berlangsung khamis minggu depan, urusan mara etc2 lagi lah... haih...duk mengadap borang je semenjak dua menjak nih...ouh, sangat letih sebab baru pindah rumah...:)

tak dapat nak update panjang2, masih ade perkara nak setel urgent ni...salam:)

Tuesday, September 7, 2010

raye...!raye...!nak balik raye...!

huhu...malam ni mau berangkat pulang ke rumah encik abah dan puan emak...mungkin gerak jam 9 malam dan di jangka sampai jam 1 pagi (termasuk la jem kalau ade!!) kepada teman2 sekalian...doakan aku selamat sampai ke destinasi...kepada sesiapa yang memulakan perjalanan malam ni, berhati2 di jalan raya...ingat yang menanti...:)

sempena musim perayaan ni, aku tak dapat la nak update blog ni + fb..kat kpg line berukbang sangat2 la menghampakan...:(

oleh itu, aku mahu ucapkan "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF DIPINTA ANDAI ADA TERKASAR BAHASA, TERGURIS HATI, TERUMPAT, TERKEJI, ADA RASA TAK PUAS HATI... OLEH ITU SAYA DENGAN RENDAH DIRI INGIN MENYUSUN SEPULUH JARI MEMOHON KEAMPUNAN DAN KEMAAFAN"
oh, terjumpa foto lama... encik abah waktu muda mudi dulu, waktu umur sebaya dengan aku...

Sunday, September 5, 2010

ha.......ri......


dush...!! waktu aku menaip entri ni adalah waktu kebiasaan aku baru bangit nak sahur. tapi hari ni...? dah 20 jam mata ni celikkkkk je...huish...saje stay up malam ni, kene lak kene sakat dengan si beruang putih cik dyla qistina...terus je terbabas sampai waktu sahur ni. siap dia buat 1 entri khas lagi...hush...tersegan aku sendiri...(-_-")... rajin2 la usha blog beliau ye...? oh, lupe lak..beliau tengah aktif menulis novel tau: BIARKAN AKU PERGI. tapi aku tak sempat baca lagi...:P huhu~

owh...rase burger GCB masih segar kat lidah + baru bersahur corn flakes bersusu marigold...kih3~ kenyang gile kot...?

Tuesday, August 31, 2010

perangai bab 1: masa


fuh...hari ni cukup meletihkan. ape yang letih? letih sebab berbaringan kat rumah.... adush!!! bosan kot hanya duduk kat rumah tak de buat apape. aku lagi rela kerja dari duduk kosong, tak ade faedah...

erm, berbalik kat tajuk. intro tak boleh panjang2, nanti melalut2 jadinye...hahaha~ masa. kenape dengan masa? bagi aku masa adalah segalanya. kene manage masa sebaiknya, kalau tak kau kalah dengan masa. salah sorang tokoh ilmuan islam pernah berkata : sedekat2 destinasi adalah mati dan sejauh2 destinasi adalah sesaat yang berlalu. yes, aku sangat setuju dengan ungkapan tu sebab kite boleh mati bila2 masa, tapi ingat...kite tak akan dapat kejar walaupun sesaat yang berlalu. jadi sebelum buat apape kite kene fikir pro dan kontra dari perbutan kite. once it's doine it's done, never be undone.

tapi dalam banyak2 sikap kite selalu lalai dalam menguruskan waktu. kenape aku cakap macam tu? ok, kite letak diri kite pada situasi student. contoh, lecture dah bagi assignment semingu lepas dan nak kene hantar lusa, hari ni baru kabut nak buat. am I rite? dalam semingu yang berlalu tu selalunye kite ambik ringan je, sempat pergi shoping, horay2 n macam2...haha...jangan tipu la, aku pun pernah jadi student dan sebahagian hidup aku adalah sebagai student dan aku selalu buat gak...

lagi 1, pernah tak korang tunggu orang? janji nak jumpa jam 10 pagi. korang sampai sharp pukul 10 pagi n orang yang korang nak jumpe tu tak muncul lagi. annoy tak rase? huh, aku rase dah berjela2 sumpah seranah n makian dalam hati kan? elok2 boleh happy, terus jadi macam haram. macam aku la, kalau janji dengan orang jam sekian aku akan sedaya upaya datang sebelum masa yang dah dijanjikan. bukan ape, aku tak suka orang tunggu aku. aku letak diri aku dalam situasi orang yang nak aku jumpe, ape rase kalau kene tunggu lam sangat. kalau setakat 10 minit tu masih boleh consider, tapi kalau sampai 30 minit? 1 jam? fuh.......memang panas la kepala dibuatnye... paling mencabar keimanan kan, kalau nak pegi date. aku pantang betul kalau nak kene tunggu lame2, lepas tu alasan yang dibagi : sori la awak...lambat sikit tadi, kucing I beranak. hampeh.....haha.... tak pun g makeup tebal2...adush...abis buang masa la... lagi2 kalau keluar malam, haish...dah la mase tu singkat, lagi mau lambat2....

so far buat masa ni aku ok lagi, tak de kuar date malam2 g...paling2 pun keluar malam ade meeting or discussion dengan client je. tak pun eluar hang out dengan member2 laki... haish~ bosan kot... er, raye dah dekat but preperation takdak lagi nih... hu~

Monday, August 30, 2010

oh..? 6666 sudah?

middle click gambar untuk pembesaran maksimum...

er...tak sangka lak blog yang hidup segan mati tak mahu ni dah ade 6666 view? hehe...terima kasih kepada para pembaca sekalian...rajin2 la komen ye...? kih3~

Sunday, August 29, 2010

evolusi.....kot?

home sweet home, there's no better place then home.

Hari ni baru pulang dari kampung, sangat best dapat buka puasa dengan famili...hehe...dalam 2 hari buka puasa ni aku tak ke bazar langsung, hanya mengharapkan apa yang puan emak masak...kih3~kalau beli alamatnye tak merasa la masakan puan emak dengan puas... politik kene bijak, itu harus... walaupun cuma 3 beradik yang balik, rumah tu dah cukup huru hara. sayangnye akak aku yang kembar tu tak balik sekali... sorang dah balik minggu lepas n sorang lagi balik rumah mertua dia kat pahang... hurm, manisnye rasa dapat berterawih kat kampung halaman sendiri... dalam balik kampung tu, sempat gak la ke kebun pelam...ish, dah terbiar kebun tu, gara2 kemunculan haiwan haram bertaraf najis berat berkaki pendek tu... encik abah dah tak berani ke kebun lagi. tahun ni tak dapat la merasa pesta pelam macam tahun lepas..:( haram punye haiwan najis berat a.k.a babi. ntah sejak bila la haiwan2 ni muncul mencemarkan kampung halaman aku...?

oh, bulan2 puasa tak baik marah2, kurus pahala puasa nanti...astaghfirullahalazim.... huhu~ em, tahun ni nak pakai baju raya ape eh? beli baru or pakai tahun lepas punye...? muskil ni??

2006

2007

2008

2009
.
.
.
.
.
.
2010....?? will be soon.

Friday, August 27, 2010

baru pulang ke rumah...

sapekah beliau?? takde sape, saje suke2 scatch...sambil layan mata ngantuk ni...

aik? rajin lak aku update nih..ape kes...? haha...ntah la, hari ni aku ade banyak masa tuk diri sendiri, maklum la, esok kan hari cuti....la ni baru pulang dari bersahur...hohoho~

elok aku dah kat rumah dalam pukul 10.30 tadi kot mr big bos call, ajak minum same... aku ok je, ajak emi sekali..dia pun alright je, lagi pun dia memang nak jumpe mr big bos dia en halim tuh sebab nak amik gaji. hari sabtu ni dia dah nak balik ke kampung kalaman sampai lepas raya. hoh..? tingal la aku sorang gamanknye sampai raya nanti... tak kisah la...

hari ni la aku sahur seawal ni, selalu pukul 4.30pg baru bangkit bersahur... hohoho~ alang2 minum ngan big bos, aku tapau la sekali makan.... alhamdulillah, rezeki kan... jangan ditolak, tak baik...kih3~ wah, tak sabar nak tunggu matahari terbit... nak balik kampung, sudah rindu sama puan emak dan encik abah...SANGAT!!!

sangat excited sampai mata pun masih booolat tak mau tido...

Thursday, August 26, 2010

woho...esok nak balik kampung...!


fuh..super excited kot...haha..esok mahu balik ke kampung halaman, mane lagi kalau tak kampung sungai nipah, simpang 5, sungai besar, sabak bernam, selangor....fuh...complete name tempat, nasib baik tak letak alamat sekali...kih3~

excited ni bukan ape, ni la kali pertama dalam bulan puasa ni berbuka puasa dengan famili. kalau tak, hari2 biasa aku buka puasa dengan member2, tumpang famili member, buka sorang...hu, feeling dia tak sama langsung dengan berbuka dengan famili sendiri...hehehe... buka puasa kali ni lagi meriah dengan kepulangan kakak2 aku...harapan rumah tu riuh la gamaknye...hohoho...balik kampung kali ni nak cuba rest-kan minda sebentar, nak lupakan masalah2 kerja nak lupakan kekusutan di kepala... oh, balik kali ni nak g kebun pelam yang dah lame aku tinggalkan tu la...rase2 kebun tu dah ade buah kot? huhu..hope so...macam raya tahun lepas, sampai muak la nak makan buah pelam..kih3~

dah siap talifon mak, minta dia buatkan sambal tahun kerang pebret aku tuh... hehe...actually aku jarang bagi tau mak aku nak balik, taknak dia susah2 beli bahan masak makanan pebret aku, tapi kali ni aku bagi tau gak gara2 mengidam...hoh..? rindu masakan mak ler...

huhu~harap2 jalan esok tak jem la...drive rilex2, dan doakan aku selamat sampai ke kampung halaman...:) salam ramadhan....

Wednesday, August 25, 2010

oh? dapat award...?

oh..? kali pertama dapat award..
tak terkata, sebab apa?
er...ntah...
hehe...
tapi apape hal pun nak ucap terima kasih kepada cik dyla sebab sudi tag aku...
one of my fav blog, but aku just jadi silent reader je...
huhu~
.
.
Syarat penerima anugerah ini kena jawab beberapa soalan.


Soalan 1
Apakah yang bermain difikiran anda sekarang?
1) urm, mane nak cari rumah sewa baru eh?
rumah sekarang tuan rumah mau ambil semula...
2) kerja: esok banyak kerja menanti..
3) kene setel hal2 lain yang berserabut sebelum raya..

Soalan 2
Apakah nama samaran anda?
nama samaran?
seorang penyamar? encik annoy?
uish...tak..tak...
mase sekolah dulu member2 pangil aku mentol,
sebab ape? aku tak hengat...
kat mfi, roomate pangil aku jawa,
sebab aku sorang je jawa dalam bilik tu...
sekarang? orang pangil aku amir je...

Soalan 3
Siapakah 3 orang yang paling kamu sayang?
famili, mak, abah, kakak2 tu dah tentu,
anak buah, si faiz...baby yang lahir tak cukup bulan,
but sekarang dia dah ok...
diri sendiri dah tentu...

Soalan 4
Panggilan untuk si dia?
tsk...!!!
perlu dijawab ke? hahaha...
sayang? dear? musyuk? awak? kamu?

Soalan 5
Hadiah yang anda impikan daripada seseorang yang istimewa?
the right one? of course satu ikatan yang halal
antara aku dan dia...

Soalan 6
Blog mana yang anda selalu lawat?
uish...? banyak kot...?

Soalan 7
Tag 15 orang blogger...
ramai kot 15 tu? huhu...
sebahagian je boleh kan...?
kih3~
mai-blog biskut sarkis
zack-insan tinggi
akie-a muslimah meddie
wanita timur-my story board
zaty-my beautiful soul
anip-gempak siot
hana-iktiraf blog
zul-zul dan dunia
syafiq-sebuah kembara
iismail-~MM~

er...tak leh nak kesan la sape yang selalu blog walking kat sini sebab jarang ade orang komen...huhu~ so aku base on kat nuffnang je la ye... aku selalu la usha2 blog yang aku follow tu, huhu~

tapi ape pun, terima kasih sebab sudi jengah blog yang ntah apape ni...
hehe~ so sila la ambil award ni ye para blogwalking sekalian...:)

Saturday, August 21, 2010

rezeki puasa...

wah...gembira hari ni, akak kesayangan buatkan sambal tahun kerang, memang terbuka la selera hari ni...hehe...baru semalam aku meluahkan keinginan aku tuk merasa sambal tahun tu, akak memang terrrrrrbaik lah...kih3~kat bandar baru bangi ni aku tak pernah lagi jumpe orang buat or jual kat pasar malam, memang special lah... kat tempat2 lain mungkin tak jumpe kot, biasa ade kat area2 sabak bernam dan sungai besar...kat tempat lain aku tak tahu, orang johor pun yang aku tanye, sesetengah je yang tahu..sambal ni makin lame makin bes, makin pedas...biasanya dah 2,3 kali panaskan baru terasa ke-power-an dia...

sambal tahun ni ade dua jenis yang aku tahu. 1 dia buat pakai santan, ni biasa sambal tahun sungai besar dan 1 lagi buat pakai taucu, yang ni pasrit baru punye style... tapi aku lagi suke yang pakai taucu, lagi kick dan kurang berlemak... cara masak dia pun simple je, bahan2 dia cuma bawang merah, bawang putih, halia, cili api, lengkuas, kerang@kaki ayam dan taucu@santan... ni yang aku tahu la...tak research kat incik serba tahu: incik guugle...hehehe...

minggu depan nak balik kampung, nak buka puasa dengan famili... sangat rindukan mereka... awal2 dah pesan kat mak mintak mak buatkan sambal tahun kerang...mak punye sambal kerang memang terrrbest...hehehe...almaklumla, air tangan bekas tukang masak...kalau mak yang masak, memang terbuka luas la selera ni...sebulan duk kampung memang leh naik kot berat badan aku ni...hehehe... sambal tahun yang akak aku tapaukan tadi pun dah selamat, so tak dapat la nak publish kat sini pic dia.... sekian, salam dari anak jawa...kih3~

nota kaki: oh...rindukan juga pecal kampung:pecal bernasi impit dan sambal kacang kering...

Tuesday, August 17, 2010

pohon laluan....


salam sejahtera teman-teman...agak lama aku tak update belog ni...haish, kalau la blog ni rumah aku rase mau dah naik bersawang + jin pun dah bertandang...kene la bacakan surah al-baqarah, nak kasi halau jin2 yang dah bertandang...kih3~tak perlu nak bertepung tawar bagai...

sedar tak sedar ramadhan dah semingu bersama kita, perasan tak...? terasa sangat cepat masa berlalu, macam sorang kawan aku penah cakap dulu: " haih...ingat tak dulu mase kite kecik2? rase lame sangat kan? kalau kat sekolah tu rasa dah lame sangat kan....? kalau nak raya pun same. tapi sekarang peam celik-pejam celik dah nak setahun kan awak?" em, memang betul la tu... pejam celik je sedar-sedar dah nak setahun, rase macam masa tu berlalu terlalu cepat pulak. sehari tu macam tak cukup untuk buat tugasan rutin. mungkin lah dah akhir zaman...

dalam semingu puasa ni pun dah macam-macam jadi, ade manis, masam, bosan, happy...senang cerita macam-macam ada... paling sadis kalau ade masa kene buka puasa sorang-sorang, hui...bosannye lah hai... almaklumlah, yang duduk kat rumah ni semua bujang-bujang... kadang-kadang kerja sampai malam baru selesai... rase-rase dalam seminggu ni baru sekali aku buka puasa sorang-sorang, beberapa kali aku buka kat luar tinggal emi buka sorang-sorang...kih3~ nak buat macam mane lagi, terpaksa... kadang-kadang kerja banyak nak setel, so terpaksa buka kat kedai je... bab sahur je yang selalunye aku sahur sorang-sorang, kes housemate aku malas bangun sahur sebab dah sahur dulu pukul 1 pagi...huh, tu yang busan tu...sabar je lah...

bab persediaan raya? em...maybe aku tak buat ape sangat pun...silap2 aku pakai baju tahun lepas je, ape ade hal...lagi pun aku kene bajet sikit la sekarang ni, tahun depan nak kira-kira nak sambung study lagi. insyaallah kalau ade rezeki mungkin tahun depan aku ke france atau ke britain, yang pasti german tak ade harapan...tapi aku lebih mengharap ke britain. itu pun kalau ade rezeki...kalau tak ade rezeki nak sambung study, aku teruskan dengan kerja... nak fikir ape lagi,? kawin? belum masa lagi...hahaha... raya tahun ni aku just buat se-simple yang boleh je, asalkan aku dapat bersama keluarga tu pun dah memadai... ape ade hal kalau pagi raya pergi sembahyang raya pakai pagoda+kain pelikat je ye dak? hehehe...

oh...aku ade perasan sikit la, kenape eh sekarang blogger jarang update blog? mungkinkah masing-masing ade sindrom tak ade idea macam aku gak eh? hehe...blog aku jangan kira la, bukan ade orang baca pun...hehe...em, aku pun dah habis idea ni nak cerita pasal ape...well, gudnite n salam ramadhan....

Monday, August 9, 2010

maaf...

moga ramadhan kali ni lebih bermakna, membawa 1001 keberkatan dalam kehidupan. memberi manfaat dan kemakmuran...moga minda ini lapang, hati ini tenang ketika aku bersujud pada yang maha pencipta...

aku berharap kalian juga akan dapat menghayati dan menghargai erti ramadhan kali ini... hargailah ia, kerana ia hanya datang sekali dalam setahun... makmurkanlah ramadhan, penuhkan lah ibadah, jauhkanlah maksiat, jagalah hati, jagalah pandangan. bagi yang berpasangan, jagalah nafsu... aku bukan menyindir kalian, tapi sebagai peringatan pada diri ini yang sentiasa lalai dalam menjaga hukum-Nya... moga ramadhan kali ini membawa sinar baru dalam hidup aku dan kalian...moga ada pengertian dalam ibadah kalian...amin...

aku sedar, aku dah banyak melakukan kelalaian dalam menjalankan tanggungjawab aku sebagai khalifah di muka bumi ini.

Saturday, August 7, 2010

.....

DIAM ARH......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

DIAM....!!!!!!

DIAM......!!!!!!!!!!!!!

DIAM LA....!!!!!

DIAM...!!!!


SENYAP.....!!!!

SENYAP....!!!!!

SENYAP......!!!!!

SENYAP!!!!!!!!!!!!!

SILENTKAN HANDPHOND KAU MASE SOLAT JUMAAT KAT MASJID LA MANGKUK!!!!!!!!!

KAU INGAT SEDAP SANGAT KE RINGTONE KAU TU NAK??? AKU NAK DENGAR KHUTBAH LA SETAN!!!
JUMAAT YANG SIA-SIA JADINYA, sebab ape? aku menyumpah seranah mase khatib baca khutbah tadi.

Wednesday, August 4, 2010

ucapan pertama.

Selamat menyambut bulan Ramadan Al-Mubarak yang bakal menjelma tak lama lagi. puasa yang kau ponteng dulu dah ganti....? bulan puasa nanti jaga mata, jaga telinga, jaga mulut, jaga solat...kasi kawal sikit helmet darth vader kau, jangan duk mengatal nak cari puki di siang hari, 40 hari kau hutang puasa tak pasal-pasal je... kalau tak, puasa kau sia-sia...ada faham....?


khidmad masyarakat oleh-amir-

Tuesday, August 3, 2010

in a deep pressure.


gosh!!bulan ogos baru je menjengahkan muka, tapi dah macam-macam perkara berlaku. hal peribadi, kewangan, relationship, kerja, emosi semua huru hara.damn!! i hate those feeling. rase macam kene sembelit and at the same time kau ade buasir.

hal peribadi aku, ya. aku ade masalah dengan housemate aku. kau boleh bayangkan tak, kau duduk 1 rumah dengan mamat lanjut usia tapi mentaliti sangat-sangat haram jadah. 24-7 fikir pasal seks.. time makan cite seks, time tengok TV seks, cerita main dengan pompuan itu ini.bangga dengan ape yang dia buat. damn, what the hell? kau buat jahat tu kau fikir kau boleh masuk syurga? jilat bontot la... haram jadah, kau dah kawin buat cara dah kawin. yang kau nak gatalkan kote kau cari puki lain ape hal?semalam kau dah kene sound tepet ngan aku, hari ni nak cerita balik hal yang same apehal? sedar la kau dah ade rumah tangga, bini kau tanggung kau semua. kau tak reti malu ke...? kasi simpan la kau punye kote tu dalam akuarium ikan emas. ade kote nak buat ego kau je nak buat ape?ego tahi la...

bab kewangan, yes. aku bermasalah bulan ni. dan kali ni is the worse... tapi nak buat macam mane, silap aku sendiri. almost half of gaji aku habis kat bil dan macam-macam bayaran yang mengarut + tuk my convo. nevermind bout that.

relationship, emosi n kerja, ye. aku tak happy tentang those things..langsung tak happy. pegi keje pagi-pagi lagi dah dengar big bos membebel, kalau memang salah aku takpe, aku boleh terima. but if bout others fault, WTH? ingat aku ni katak yang boleh buat mata bulat comel time kene bebel? but it's a must. kalau dah name keje dengan orang tu la yang kite kene tanggung. tentang relationship, aku malas nak cerita. emosi? heh...semua berkait...mood aku sangat down. haih, can't wait for that moment.

betul kata siggplus, "Dasar Meleis, ciom dan jilat bontot tu perkara biasa. Orang kata, nak hidup kan? Haha. Pui. Aku lagi suka orang yang kritis, dari yang jenis ikut telunjuk. Kipas depan belakang. Nak hisap rokok tolong nyalakan. Sangap tolong suakan bontot. Kita ada helmet darth vader, kita ada lubang, jadi gunakan 2-2 tu untuk kemajuan kita sendiri. Revolution tu perlu. Rebel tu penting. Kalau tak puas hati, simpan dalam puki." memang sakit owh.yes, bahasa aku kasar malam ni, yang penting aku sekarang rasa agak puas hati.

Thursday, July 22, 2010

akhirnya.....


"My life has been one great big joke, a dance that's walked a song that's spoke, I laugh so hard I almost choke when I think about myself."

hush...akhirnya aku berjaya gak lepas dari waktu-waktu sukar. hari-hari yang tak kenal siang atau malam. badan pun sudah keletihan, gara-gara processor dalam kepala aku ni none stop running selama semingu ni..nasib baik tak hang je...

setelah seminggu aku hadapai dengan waktu tidur 2-3 jam je sehari (erk? mengalahkan budak exam?) dan bila dah selesai semua, terasa seolah-olah macam baru keluar penjara, ade rasa-rasa macam baru lepas berak angkara sembelit seminggu. heaven je rase...wakaka~ oh....otak tak dapat nak run dengan baik malam ni...aku mau rehat... aku mahu rehat... hari esok masih mendatang.

Monday, July 19, 2010

waka-waka versi seksi habis

kah3~diwaktu aku bosan-bosan merayau-rayau kat dunia "0" dan "1" ni aku singgah jap kat tiub anda dan aku jumpe lak 1 vids ni....sangat merangsangkan, sampai habis aku tengok vids nih...makan tak lalu, mandi terus basah terbawa-bawa ke alam mimpi aku tak sanggup lagi...oh...hehe.... try la enjoy......



owh...berguling tak sudah aku dibuatnye...kih3~adush...but you know what? this is the original version of waka-waka this time for africa.

Thursday, July 15, 2010

Adolf Hitler: negatif dari persepsi barat.

Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi...saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua...

___________________________________________________________________________

Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...



Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.



Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...





Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...





Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

(اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

" Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaat.


Sumber asal: Azhar Abdullah.

Saturday, July 10, 2010

sikap...?


wallow eberibodi...wakaka~sangat busan oh dimalam minggu nih...apakah...? well, nak buat macam mane..huhu~this is my life...

hehe...ntah, tiba2 malam ni aku dilanda keinginan untuk menulis. mungkin disebabkan perasaan bosan atau ntah... okeh, sikap dan perilaku seseorang memang cukup berbeza. ada orang memang semula jadi peramah, banyak capak dan menarik perhatian orang sekeliling untuk berkawan dan ada pula sesetengah tu yang lebih banyak diam, serius dan hanya mesra dengan sesetengah orang aje...

well, aku? hehe...aku just seorang yang lebih banyak diam dan buat hal aku sendiri. bukan jenis aku nak potpet2 memanjang...just ade curtain2 masa je aku banyak bercakap..tu pun ngan orang yang aku rapat...hehe..mungkin sesetengah orang menganggap aku seorang yang bosan. well, sekurang2nye aku tak tergolong dalam golongan tin kosong. hanya bercakap macam burung kakak tua. tapi pelaksanaan...zero!!

ape gunanya hanya tau menabur janji2 kosong, bercakap gah mengangkat diri sendiri sedangkan cakap-cakap tu hanya cakap kosong yang ntah apape. berjanji dengan 1001 macam janji manis, yang kesudahannya hampeh tak boleh diguna pakai dah la tin kosong, cakap langsung tak ada fakta sampaikan budak tadika pun tau bezakan yang mana betul dan mana auta. bukan ape, aku dah banyak kali jumpa golongan ni, spesis makhluk ni selalunye dijumpai kat kedai2 mamak, dan kadang2 dijumpai kat coffee house. bercakap air liur bertabur2 sampai banjir, dah tu kuat kenceng...ape kes.....?

tapi tu lah realiti hidup sekarang. orang lebih mudah mendekati golongan2 yang pandai bercakap. mereka dianggap menghiburkan. dan dalam masa yang sama mengambil kesempatan, menipu sana sini... dah kene kenceng baru nak kepoh sana sini masuk aduan rakyat TV3... contoh dia memang jelas, bersepah2 antaranya kes skim cepat kaya, black money, penipuan internet and what ever so on yang seangkatan...ces, guwa pantang betul makhluk2 macam tu..

guwa pun pernah terkena dengan golongan2 kaki kenceng A.K.A kaki putar belit ni.. pinjam barang, then pulangkan dalam keadaan yang tak sepatutnya.. lepas tu mengilang terus...dem...!! howwwaaaaa....mase sembang cerita memang lebat, projek juta2 punye...taknak kalah...tapi sudahnye hampeh...tak salah kau nak bercakap...tapi biar lah berasas, ada fakta jangan la hanya auta semata-mata....

hurm...so sekarang dari aku buang masa lepak dengan golongan2 macam tu baik aku duduk kat rumah, layan paper work, layan facebook, layan diri aku sendiri dah tentu lagi bagus dan ade faedahnye kat diri aku dari aku lepak kat luar, dengar tin kosong melalak menyembur air liur then hasilnye? zero!!

P/S: ade orang bagi tau aku, kalau ade apape jangan hanya simpan dalam hati. lepaskan ape yang kita rase. nak buat ape pendam je perasaan then diri sendiri yang merana, ade orang lain kisah? erm...tapi tu la sikap aku, lebih banyak mengalah n telan je masalah, mungkin perlu berubah lepas ni..tapi mampu ke aku jadi orang lain? ni la sifat air dalam diri aku.

Wednesday, July 7, 2010

apakah, adakah.... apa erti Cinta.


“I could stay awake just to hear you breathing
Watch you smile while you are sleeping
Far away and dreaming..

I could spend my life in this sweet surrender

I could stay lost in this moment forever
Well,
every moment spent with you

Is a moment I treasure”...

-aerosmith-I don't wanna miss a thing-

Baik, Cinta itu adalah...

(berhenti sekajap, telan air liur)

Cinta itu adalah apabila kita dapat MENIKMATI KESUYIAN bersama kekasih!

Jika korang rasa tak selesa bila duduk dua orang tapi tak bercakap apa-apa, itu bermakna orang itu bukan orang istimewa, orang itu mungkin orang asing, dan bukan kekasih..

KEKASIH adalah mereka yang mana bila kita duduk bersama, tapi tak bercakap apa-apapun, kita tetap rasa selesa, bahagia, dan enjoy the silence!!

Enjoy the silence!! Tak paham lagi? Itulah CINTA!!

Kalau tak paham bahasa melayu, biar aku cakap bahasa orang putih:

“You know you‘re in love after you found somebody really special, that you can just shut up for a day and comfortably enjoy the silence.”

(Entah betul ke tak Bahasa English aku tu? Lantaklah,)

Senang cerita, kita tahu bila kita dilamun cinta adalah apabila kita dapat bersama seorang yang sangat istimewa, yang mana detik bahagia ada pada setiap minit dan saat, walaupun kita tak bercakap apa apapun, kerana kita sedang ‘enjoy the silence’.., ‘menikmati kesunyian’ bersama orang yang paling kita cintai...

That is love!!!,

Why do we feel it's necessary to talk about bullshit in order to be comfortable? Enjoy the silence with someone special, that is comfortably..., That is love!!!,

Dah! Speaking London pulak aku,

Lelaki, walaupun pendiam, walaupun tak meluahkan, itu kerana mereka faham hakikat cinta.., untuk itu cinta lelaki ternampak hanya pada perbuatan, buktikanlah kecintaan kamu kepada Tuhan, bangun di malam hari, bertahajud dan ‘enjoy the silence’ bersama Pencipta sekalian alam... kerana jika kamu tidak mampun ‘enjoy the silence’ dalam bertahajjud.., ketahulah, kamu belum cinta kepada Allah...

Ish..tak tahu la kenapa malam ni aku tiba-tiba tercakap tentang cinta? hehe... thanks brader hamka..

Monday, July 5, 2010

bersuri rumah sebentar...


wah...dah dua minggu kot aku menyepi dari berblogging... dan selama dua minggu gak la keje tak berenti2...kih3~workholic mungkin..?uh...!tidak, aku tak sanggup menjadi seorang yang workholic, tak mahu jadi seseorang yang kehilangan masanya...wakaka...tak sempat la, proposal aku dah 75% siap..dan aku tak dapat teruskan buat masa sekarang, punca: kekurangan bahan. mungkin dalam minggu depan leh mula semula kot... argh!!tarikh keramat dah dejat gile.....!! n dalam minggu ni aku mungkin tak perlu menghadap peralatan elektronik yang dipanggil laptop nih. hehe...minggu ni, bermula hari ni sampai hari jumaat nanti aku akan menjadi surirumahtangga separuh masa. kenape?

hehe...actually mem kepada big bos aku dapat tender katering kat 1 lokasi, n dia tak cukup kakitangan..so dia pinjam la beberapa staff mr hubby beliau tuk membantu... siape? aku la, n beberapa orang lagi...hehe...memang kebiasaannya macam ni..fuh...kerja tetap aku waktu katering ni ape lagi, dah tentu la menyiang sayur2 yang ade...kih3~ berbekalkan pengalaman yang aku ada selama setahun lebih berniaga burger, setakat potong sayur ni small the pieces lah. pejam2 mata siap boleh pusing2 pisau sebelah tangan je (okeh, ni hyperbola). dan fevret aku adalah bawang. kenape? sebab bawang la yang dah menyebabkan aku injured banyak kali kat burger dulu... wakaka~pernah sekali aku kehilangan separuh dari kuku aku gara2 potong bawang, wa...dendam kesumat arghh!!!! haha~

dah setel mengerjakan sayur2 yang ada tuh, aku akan menyetelkan kuih muih yang ada lak...kih3~oh..tipikal...duk perabis je kojenye...well, kalau dah namenye katering ni ko memang membohong la kalau ko mengadu kelaparan...keje aku sepanjang hari ni, makan, makan, makan...keje sikit, makan...konon nye jadi QC lah...padahal...ish3~

lepas waktu makan tengahari lak, ape lagi...siap sedia la skill2 yang ada waktu duk rewang kenduri kat kampung...skill basuh pingan n segala periuk belanga semua...kah3~ pakai semat2 g keje, last2 kene sinsing(betul ke ni?) kaki seluar...huh~ (aku lupe big bos bagi tau hari ni ade katering)well, takat basuh pinggan ni heh..kerja aku sejak aku belum reti pakai pempers lagi.. boleh membasuh sambil balas2 mesej le...kih3~(hyperbola semata2).

hoh, datang pulak keje yang paling bes.......siang ayam...erk!!!yang ni aku fail sikit...hehe~ sori la mem...guwa main buang je semua yang ade kat ayam tuh...hehe..bukan takat hilang lemak, memang licin la ayam tu tak berkulit...sorrrrryyyyyy....!! hehe...tak pe mem, tuk kesihatan..temak tepu tak baik tuk penghadaman...kih3~main taram je..... nasib baik big boss panggil jap ade keje len tuk disetelkan, kalau tak habis semua daging ayam tu licin...huhu~

wah...kalau nak cerita semua yang jadi hari ni, memang tak berenti la aku menaip sampai esok pagi...hehehe~ kalau korang biasa ke dapur korang tau la ape yang jadi seterus2nye... semuanya perkara tipikal di dapur... kire lump-sum la, cerita aku. kiranya hari ni sangat enjoy je..:) cuma ape yang aku cuba sampaikan sebenarnya, sesekali kalau kita buat sesuatu yang diluar kebiasaan kita, itu lah yang akan dijadikan kenangan tuk kita... sesekali kite perlu lupakan siapa sebenarnya diri kita, apa status kita tuk memahami orang2 di sekeliling kita...kalau kita seorang bos, jangan la malu tuk bekerja bersama2 dengan staff kita... hehe~

apekah...? ape yang dah aku termengarutkan ni?huhu~

Saturday, June 26, 2010

hurm...aku di malaysia atau di...?

wah...hari ni aku agak rajin meng-update blog ni.....?mengapa, apakah yang dah berlaku?
haha...tak de ape pun, aku hari ni just merehatkan diri...cuba lari dari kesibukan hari2 biasa aku... tapi bila dah tak buat keje ni, rase bosan la pulak kan? so penyelesaian tuk hilangkan bosan ni: dunia internet!!!lokasi tujuan utama semestinya youtube, facebook dan blogger!!! kih3~ layan gak lor bile dah lame tak menulis walaupun sebenarnya aku agak blur2 nak tulis ape... kite layan kan aje lah.....

sepanjang hari ni aku agak bersenang lenang, sebenarnya agak malas tuk buat sebarang kerja... so aku habiskan masa dengan layan movie kat rumah, berinternet n ber-bloging...sudah puas rasenye aku berblog walking hari ni, layan post2 lame yang aku tertinggal hari ni...muak gak la rasenye... tapi serius, banyak post2 yang menarik perhatian aku...tiba2 aku rasa macam jadi terlalu cerdik hari ni, mungkin kalau aku ambil exam level PHD, mungkin aku lulus dengan cemerlang: mengarut. haha~

banyak post yang berjaya memberi senyuman dalam hari ni, dalam banyak2 blog yang aku follow, blog insan tinggi la yang paling rajin update...hehe~best gak layan blog si zack nih: seorang student malaysia yang sedang study kat new zealand. wa...memang menarik life beliau...

blog yang aku follow sebagai silent rider pun menarik: blog warkah untuk bonda. blog milik seorang gadis, pelajar UPM yang mengabdikan perasaan sayang beliau kepada ibu beliau. quot yang paling aku suka kat bloh ni: senyum lah jika engkau mahu orang lain tersenyum untukmu....

ade lagi blog2 lain yang aku gemar baca, antaranya: rifurbished journey blog milik seorang lelaki tang melampiaskan nafsu beliau di blog alter egonya, lanun ranggi blog milik seorang kartunis yang mengalami konflik orang bujang dan veteran, blog damn cool pics, dan blog biskut sarkas milik gadis yang baru lepas spm...kah2.... blog2 ni memang best, tak lupa gak kat blog2 lain... memang best....

hehe..terima kasih kepada sekalian blogger sekalian...:)

wah...masih ada seminggu aku berumur 21, ade seminggu lagi aku bergelar remaja....

eh2, aku dah lari jauh dari tajuk nih...sebenarnye aku just nak cite tentang kat pasar malam tadi je....hehehe~ampunkan aku~hu...kat pasar malam fasa 1 bangi tadi sudah serupa masam kat somewhere else....terlalu ramai umat2 pendatang, dan sangat tak menyenangkan..terutama sekali dari segi bau-bauan...adush...sangat sesak nafas ho...tak tahan-tak tahan....huhu~ mereka sangat berpuak2 n tak hiraukan orang lain. dem...sangat tak suke sikap macam tu...
hurm......ape lah nak jadi~ramai sangat golongan mereka ni....

waluuuuuu!


amboi2...lame dah aku tak jengah blog ni...masa agak menyemburui...kih3...lantak ler, ape yang boleh dibuat, keje banyak yang nak disetel...tarikh keramat pun dah makin dekat, makin rapat dan makin mendebarkan...hu~sebahagian keje dah siap dan hanya ada sebahagian lagi untuk ditambah... okeh, lupakan tentang kerja, life yang huru-hara....

ape yang nak dibincangkan kali ni...? hurm...well, dah lame aku tak berbloging, tak blogwalking or tak jadi silent rider kat mane2 blog yang aku follow..even masuk ke blogger pun dah jarang, last aku masuk blogger ni mungkin semingu setengah lepas kot? aku tak pasti. hehe....wah, kalah en. perdana menteri tuh..(-_-").. hanya facebook je la yang aku sempat nak sign in. sambil buat keje sambil mata melirik2 kat wall...sambil2 tu ym juga on line sentiasa... wuhu...kasi ilang tensen sikit, mane mau wat keje straight je, mau putus fius dalam kepala nih...

wah, pasal dah lame tak berblogwalking aku kematian idea, tak tahu ape nak ditulis kat sini, kalau aku membebel pasal keje aku pun bukan orang faham, kalau aku membebel pasal masak2 pun nak bagi resipi ape?haha...mungkin riwayat blog ni akan berakhir tak lama lagi, MUNGKIN. semuanya gara2 encik penulis yang kematian idea.hush...!

agak sayang sebenarnya, blog ni banyak kenangan, banyak menyimpan cerita, walaupun ade sesetengah kenangan yang dah dipadam atas sebab nak jaga hati orang..ape yang boleh dibuat. aku tak mampu jadikan blog ni sebagai alter ego aku, aku tak mampu jadi orang lain dalam blog ni. haha...biar la masa yang menentukan, kalau rase2 blog ni dah tak perlu, mungkin aku akan padam blog sampah ni dari dunia "0" dan "1"... mungkin akan dibiarkan terus bersawang atau mungkin akan kembali aktif.. tak siapa akan tahu, termasuk aku sendiri.

Sunday, June 13, 2010

sesekali ke warta bangi.

hari ni pas lunch aku sesaje la jalan2 ke tiub awak(youtube) dan terjumpa 1 clip hih...lawak giler...saje nak share kat blog nih...:)



enjoy....... ha, alang2 aku letak clip ni aku nak story sikit, ade satu hari tu aku jalan kat warta sebab nak beli screen protector tuk my dearest phone- samsung omnia i900. aku pegi ngan si zack ngan shen. mase jalan2 tu si shen tegur "mer, ko usha awek jual susu tu. ko rase dia laki ke pompuan?" sambil bibir dia tunjuk kat sorang awek bertudung. ngan confidentnye aku jawab "pompuan la".. "hotak ko, laki tu.."
dem, aku gosok2 mata tuk pastikan aku tak salah nampak. memang perfect dia sebagai seorang perempuan yang baik, lengkap bertudung merah jambu dan berbaju kurung, ayu. tak nampak pun manenye yang lelaki.. "er...ko biar betul shen..." sekali ade customer singgah sebab tertarik dengan susu tu, mungkin sebab ke ayuan awek tu. sekali " YE BANG, SUSU NI JENAMA BARU...." breder yang singgah tu serta merta berubah wajah lalu cepat2 blah lepas dengar suara garau dari awek cun tu... serta merta aku "......" nampaknye skill memerhati aku dah tumpul.... dush2...(-_-")

Monday, June 7, 2010

wuitks.....!!??

khusyuk kot...?

aiya.......lu mana ilang incik amir....? sulah lama tatak update lu punya belog?apa pasat? haha~ amende nih aku ngarut? bukak2 blog saje sudah mengarut....? haish~manyak ploblem la ini olang...haiyyyya....!

actually aku tak ade ape pun nak cerita kat sini...bukan sebab ape, aku agak bizi kebelakangan ni...mane2 keje yang aku tak sempat nak setelkan aku bawak balik rumah, ape kes... kat rumah pun keje...?hurm...nak wat macam mane, dah name pun keje kan... kadang2 jeles gak tengok member2 sebaya banyak masa diorang boleh enjoy, tapi bukan aku...masa aku sangat terhad sekarang ni. kadang2 aku perlu adjust masa aku, tolak ketepi kerja-kerja yang aku kira boleh delay sebentar tuk bagi laluan dan masa tuk diri aku dan dia...

erk...masa yang cukup terhad...? hurm, kerja2 dokumentasi kat ofis aku terpaksa bawak balik bukan sebab ape, sekarang ni aku lebih banyak kerja di site, lawat tapak, memerhati progress kerja dan macam2 lagi lah..um, ni la pilihan yang aku buat, pilihan yang tak ade jaminan masa depan. tapi aku tekad dengan pilihan ni.. sementara aku belum sambung study ni aku nak kumpul sebanyak mungkin pengalaman.. pengalaman yang mungkin akan berguna tuk aku dimasa depan.. cukup sampai sini je cerita aku dengan kerja.

heh...sempena ngan cuti sekolah ni, memang banyak kenduri kawen..kawen kawan2 pun ramai...just aku tak tau nak g mane,haha...nak run g kenduri pun tak sempat. dan 12 hb jun ni sepupu aku kat banting pun dah nak bertunang...haish...aku terpaksa curi masa lagi, mungkin aku akan pergi dengan seseorang yang istimewa, insan yang menerima aku seadanya. siapa dia? tak perlu aku ceritakan.

sebenarnya banyak yang aku nak ceritakan kat sini. tapi tak terluah rasanya...belum masa tuk aku kongsikan semuanya kat blog ni....hehe~ kadang2 ade sesuatu yang aku perlu simpan untuk diri aku sendiri dan ade sebahagian yang aku boleh ceritakan kat blog ni...

Monday, May 31, 2010

bila parut luka lama berdarah semula....

tsk....pilu rasanya, bila kulit yang menutup luka lama kembali terluka berdarah. perit pedih yang aku rasakan siapa yang tahu... biar lah aku seorang yang menangung pedih ni seorang diri. perlahan aku bangun dari duduk yang lama, terlalu asyik aku duduk dan memerhati. merenung parut luka lama.. parut yang aku sangkakan dah lama pulih, siapa yang sangka luka lama masih mampu berdarah semula...

lemah rasanya langkahku, selemah bayu petang yang bertiup layu... aku capai plaster luka lalu aku tampalkan pada luka perut lama....

isk..? mende la yang aku duk mengarut nih..hehe~ okeh-okeh, sraight to the point: padahal parut tu luka balik pasal aku syiok sangat duk garu tadi... ches, duk penangan tomyam udang tengahari tadi le ni...hu~parut kat kaki kanan nih, aku dapat sehari sebelum ekspedisi kayak kat sungai nenggiri, gua musang kelantan bulan sept 2008 kot, aku tak ingat...

kemalangan tu jadi sebab aku nak rush ke MFI, menyetelkan beberapa urusan dengan komiti kelab dan pegawai pengiring universiti. nak jadi hal mase tu aku follow belakang 1 van ni, bawak OKU...tengah syiok je follow van ni, tetiba dia berhenti mengejut tanpa ada bagi apape isyarat. aku kat belakang ni terkejut dan tak sempat buat apape, so terpaksa aku lencongkan motor kearah lain. sekali nasib tak baik ade kereta datang dari depan. tak silap aku kancil warna putih...

ape lagi, DUMM!!! direct kereta tu hit kat bahagian kiri motor aku. disebabkan impak tu aku melambung ala2 superman terus landing kat cermin depan kereta tu, golek2 ala2 hindustan sikit terus jatuh terhentak kat jalan tar... mase tu terus blank...hitam pandangan mata kejap...

"dik...dik...ok tak ni...?"terasa ade tangan kasar menampar-nampar pipi ni... er....kat mane ni? isk...blank, kosong kejap otak aku... bukak mata... nampak cahaya...guwa ingat bidadari mane kat depan guwa, sekali pakcik india rumah tepi jalan da...makcik yang hit aku tu dah tergamam je kat dalam kerete tak terkata2... first tengok motor tu, sedih aku rasa. hancur langsung body seat bahagian kiri, memang direct betul kene tu...ngan pedal gear pun bengkok. ish...kalau aku tak sempat angkat kaki, ape la nasib kaki kiri aku sekarng ni... van putih tu dah blah kemane aku pun tak tau. ish...tak de rase tanggungjawab betul... aku terus pergi kat makcik tu, aku terus mintak maaf sebab memang salah aku masuk kat jalan dia, n terangkan kat dia sebab tindakan aku tu. bincang-bincang kejap, husband makcik tu pun datang, bincang dengan elok alhamdulillah semua setel... kene keluar duit ganti rugi kereta makcik tu and then pegi repair motor aku. barai gak la RM1300 duit aku hari tu saje.

tak pe la, dah nasib...aku terus inform dengan komiti yang lain aku terpaksa lambat sebab aku kemalangan. mujur diorang faham.. at last semua urusan tu selesai... bas gerak malam tu ke gua musang. aku dan beberapa komiti lain menyusul selepas tu sebab kami masih ade last paper mase tu. kitorang pegi pun dengan tren je... 12 jam perjalanan tanpa boleh lelap...hehe... dah la dengan kaki injured, duk layan kayak lak tu....hurm... macam-macam...

bila aku belek balik perut-parut yang ada kat badan ni, tiap satunye menyimpan cerita yang tersendiri...suka duka, tangis tawa...ade 1 parut yang cukup nostalgia pada aku, parut kat bahagian kiri bahu. 1 parut yang menjadikan aku yang hari ni, 1 parut yang mak bagi kat aku yang berkesan pada hidup aku sampai hari ni. walau pun kecil, namun besar maknanya pada aku.. ade masa nanti aku ceritakan kisah si parut kecil dari emak...

Sunday, May 30, 2010

nasihat dari pengalaman...

erm, actually aku baru je balik dari outstation, baru je sesangat...badan pun masih sengal-sengal ubi gak lagi dan sekarang aku baru je dapat berchenta dengan cik tilam kesayangan, terus melepas rindu kat incik lappy...haha...

time2 aku terbaring lesu ni terbayang lak, betapa indahnye la kalau aku ade puan isteri kat rumah, time penat2 balik dari kerja ada yang sambut depan pintu sambut n kiss tangan... urm..indahnye lah... aku jadi terbayang ni sebab tadi duk tengok isteri mr big boss sambut dia lepas tu kiss tangan n kucup pipi big boss dengan penuh mesra (nak kiss mulut dia segan kot...?hu~). habis la mr big boss malam ni kene "kerja" overtime...hehe...

aku balik dari site dengan mr big boss, bebudak lain naik van. diorang taknak naik ngan mr big boss pasal diorang tak leh merokok dalam kereta bos..huhu~ aku layan je, kalau tak boleh ape aku kisah... layankan aje la... kitorang gerak dari site lepas solat maghrib tadi, mase tu hujan dah mula menitik2, awan dah tak boleh tanggung air dah. elok kitorang gerak je, hujan mencurah2 turun, sepanjang jalan duk nampak rata je. salah percaturan air memercik tinggi... bos guwa selambe je, brader tu bawak hilux. ape dia nak kisah sangat... just bebudak yang naik van la terpaksa slow sikit...

dalam sejuk2 hujan tu bos guwa tanye...mane makan bes? er...guwa tengok keliling terus guwa teringat 1 tempat baek punye tepi laut makan mee bandung udang besar...terbaik... macam2 aku goreng bos suruh singgah kat situ...huhu...bos pun setuju je, guwa ape lagi terus la roger bebudak lain , diorang pun on aje...

fuh......sampai2 kat lokasi, mangai...??! ramainye umat singah makan kat situ....? tapi mujur la masih ade seat kosong, cukup untuk kami ber-enam. lepak2 situ agak lama nak tunggu hujan rada sebab driver van tak berani nak gerak dalam keadaan hujan lebat macam tu... nasib baik la big boss sporting. layan woo makan mee bandung kat situ. nombor dua terbaik kalau nak dibandingkan dengan mee bandung muar precint 8 putrajaya...fuh...terangkat beb... dari badan duk gigil2 kesejukan(kes lapisan lemak nipis) sampai menitik2 peluh jantan kat dahi... sayang, aku tak sempat nak amik gambar. dah licin dulu dah...haha...

lepas makan kami duk sembang2 sampai la hujan reda, lebih kurang pukul 9.30pm kot kami terus gerak menuju lokasi:bandar baru bangi. sepanjang perjalanan tu aku n big bos duk sembang macam2 topik. cerita dari zaman dia muda, mengimbau kenangan silam. zaman2 dia muda, berniaga kaset kat pasar malam sampai la dia siap bagi advice nak cari bini yang baik dan boleh membantu si suami ni meningkatkan potensi diri... ish2... tapi banyak yang dia katakan tu logik, nasihat melalui pengalaman kan...?hehe...

antara nasihat dia yang aku ingat:
1- kalau nak cari bini, ko kene kawan dengan ramai perempuan. kenape? sebab bila ko dah berkawan dengan ramai perempuan ko boleh menilai sikap perempuan tu. ko boleh tengok mane yang terbaik. ko tak boleh la kawan dengan seorang perempuan lepas tu ko tangkap cintan sorang-sorang. tak guna kalau jadi macam tu...lepas tu ko yang frust sorang-sorang...
ulasan aku:betul gak tu....?lepas ni aku nak jadi kaki pompuan boleh bos?hehe~ mampuih aku kene pelangkung ngan mak aku.huhu~
2- kalau ko nak tau perempuan tu betul-betul nak kat ko, ni kes main tarik tali la...ko syok kat perempuan tu, tapi ko buat-buat macam biasa je. berkawan dan mesra dengan dia macam ko mesra dengan kawan lain, tapi dalam hati ko je yang tau. dia akan bagi tau kat ko ape yang dia buat, dia nak ko kenal diri dia macam mane, tak ade pura-pura dalam diri dia. erti kata lain dia betul-betul jujur dengan ko. susah bang nak dapat macam tu... selalunye perempuan ni macam bukak tender. dia bagi tau tentang diri dia, spec ape yang dia nak, dia keluar dengan ko dan dalam masa yang sama dia bukak gak hati dia kat orang lain.. ko pun tak tau. ingatkan ko dah kowteam kompom dapat dia. tengok2 bila dia tutup tender, dia bagi L.O hati dia kat orang lain. tak melopong ko?
ulasan aku:betul gak tu....?
3- kalau nak cari calon, ko cari la yang jenis boleh masuk dengan famili ko, bukan ape la... senang kalau nak balik kampung ko, bini ko pun suke balik rumah mak abah ko...silap-silap dia yang ajak ke rumah mak bapak ko.sebab ape? sebab seronok bila ade dengan keluarga ko. esok2 ade kenduri kendara dia pun tolong dengan ikhlas, atau time keluarga ko ade perjumpaan keluarga tak le dia duduk menung sorang2 kat dapur... ko pun boleh masuk dengan famili dia..lagi senang. boleh tolak ansur laki bini...
ulasan: bos, guwa mane ade pengalaman....?huhu~

tapi memang terbukti ape yang dia cakap tu betul, aku tak nafikan. tapi sebagai seorang manusia biasa kita tak akan terlepas dari buat silap, dan kadang-kadang kita terlalu mengikut kata hati. pesanan bos yang paling aku tak akan lupa " bang, hidup kita ni macam roda. kalau kene time kita kat atas jangan la berlagak sangat...kalau kene time kita kat bawah, jangan la kita malu dengan ape yang kita ada. kene time ko kat atas ko bongkak, tup-tup ko jatuh gedebuk...? siapa nak tolong ko? kawan ko jugak...sape lagi? kene ko dah buat taik kat kawan ko, naya..." betul bos...banyak aku belajar dari bos, lu memang boss paling sempoi lah, guwa respek.....

tadi sampai rumah dia, memang hangat la sambutan kak roha kat abang man.... er, guwa tak tunggu lama, takut menganggu lak bakal"kerja" overtime bos guwa nanti...huhu~so guwa pun cabut balik rumah...ade budak kecik dua ekor tu sambut aku, jadi la....

Thursday, May 27, 2010

dush...aku tempat pelepas masalah orang ke?

erm...update malam2 macam ni bukan ape, aku baru je balik dari burger tadi. baru je... niat hati tu nak la me-release-kan kebosanan dan tekanan dalam kepala aku ni, duk sorang pun tension jugak kan? lain la kalau aku ni ade bini kat rumah...huhu~~

sampai2 burger tu aku call la kawan aku ni, ajak lepak same.. yela, siang dah penat kerja malam kene la gak lapang2kan fikiran, sembang2 hal negara, horey2 sikit n gelak2 kan...? so sampai satu peringkat sembang2 ni ade la sesi meluahkan perasaan..well, ni bukan la topik aku pun...

aku tak tau la, aku dari dulu lagi. bile aku duk semeja dengan seseorang or aku kenal seseorang melalui sesi luahan perasaan, jarang aku kenal seseorang melalui gelak2...kecuali member2 tempat aku belajar or kerja. kadang2 ade gak setakat peneman waktu sunyi...mungkin aku ni pendengar yang setia kot? aku tak pasti...haha...

tapi sampai sekarang aku tertanya2, bila selesai masalah mereka2, aku seolah2 dilupakan. aku tak kisah la kalau kene jadi pendengar yang setia ataupun peneman waktu sunyi, tapi bagi aku biar sekali berkawan aku akan selamanya berkawan. aku tak suka simpan2 dendam atau what-ever-so-ever-called tu...buat semak kepala je sudahnye... berkawan biarlah dalam susah senang kan? sok kita senang kita tolong member kita, kalau kita susah kurang2 kita ade kawan tuk dengar masalah kita. seab ape? sebab hidup ni macam roda, kita tak sentiasa ada kat atas...

banyak lah dah jadi... aku di anggap kawan waktu aku senang, or waktu mereka kesunyian. tapi bila masalah mereka selesai atau dah ada peneman hidup..dengan mudah mereka katakan "bye...bye...astalavista bebeh..." bosan ah macam ni... susah nak dapat kawan yang betul2 sejati, kawan yang ada dengan kita waktu susah dan senang...

sepanjang hidup ni aku cume kenal dengan beberapa je sahabat sejati, antaranya si farid, emy, zack, sayyid n beberapa orang lagi... ada sahabat yang aku sangkakan sahabat waktu susah dan senang pun last2 macam yang lain gak... pergi jauh bila aku dah tak diperlukan...

hai dunia-dunia... macam2 lah sekarang...

Wednesday, May 26, 2010

ya tuhan.... aku rindu...

huish...aku rindu pada siapa? my mum, dad, my family and my friends of course.... ya, ramai kawan2 aku dah mengorak langkah sambung study over sea, sambung dalam mesia, ada ramai gak yang dah kerja and also dah kawin... tapi kali ni aku tak nak cerita bab2 rindu kat manusia, haiwan atau apape yang masih hidup atau pun yang dah meningal dunia. kali ni aku nak cerita tentang kerinduan kepada life lame yang dah aku tingalkan. bukan sebab aku benci, tapi sebab desakan masa yang semakin menyempit... aku rindukan aktiviti lama aku, sewaktu aku aktif dengan aktiviti outdoor... aku rindukan futsal, aku rindukan bola, aku rindukan jungle trecking, aku rindukan repelling, aku rindukan semua aktiviti tu... bola dan futsal aku dah tak boleh main lasak2 disebabkan kecederaan belakang n bahu, n aktiviti lain aku di bataskan oleh waktu...

aku rindukan suasana tenang waktu aku mendaki, aku rindukan kebebasan waktu aku melihat horizon di puncak.. hilang segala lelah waktu aku melihat ketenangan, kebesaran ciptaan tuhan.. terasa semua masalah yang bersarang dalam kepala ni hilang..pergi ditiup angin dingin...ya tuhan, aku perlukan suasana begitu waktu ini. aku perlu...

aku sangat rindukan detik ni... gunung stong:nov 2006

saat di kampung orang asli

kayak di nenggiri

hanya di PD

berkelah...rindukan saat ni...

berincang, perhatian: sebelah tu bini orang...haha~

aku mahu ketenangan, aku mahu lupakan masalah, aku mahu tinggalkan tekanan yang menghimpit sejak beberapa bulan ni. mampu ke aku harungi lagi tekanan ni?

Saturday, May 22, 2010

mood~



down sekejap...malas nak layan, sedang outstation......tak mahu kaerja terganggu.

Thursday, May 20, 2010

ape perlu dibawak ye?

esok kemungkinan besar aku akan outstation tuk beberapa hari, tuk conduct n handle kan projek bos aku... projek tak le besar, tapi mungkin banyak yang aku akan dapat belajar kat situ disamping aku apply pengalaman yang aku yang lepas2...orang kata kalau skill lama sangat tak guna lame2 leh jadi tumpul...?betul ke? entah ler..... sekarang aku tengah standby je tnggu call dari dia, mungkin malam ni berangkat, mungkin esok pagi atau mungkin akan delay lagi...hurm, wondering n playing a riddle dalam kepala sendiri...jadi ke~tak~jadi ke~tak....haha....

sepatutnya dah dari minggu lepas lagi team kami kene pergi, tapi atas sebab2 tertentu yang tak dapat di elakkan, hujan dan lain2 halangan yang memang orang kata sebagai ujian lah...hehe...nak terang satu2 panjang sangat... team kerja2 civil tak dapat siapkan diorang, so effect la kat kerja kami...xpe2, biar lambat asalkan kerja perfect, kurang2 kami pun dapat buat preperation yang lebih detail....

tapi masalahnye, aku je yang tak prepair apape lagi ni... baju tak basuh lagi, baju tak pack lagi, barang kerja personal tak list lagi...huhu~kalau bos suh berangkat malam ni...? masak la jawabnye...minggu ni aku agak tak ade masa tuk diri sendiri, kerja agak padat. cuma malam je ade masa sikit tuk aku bergembira, berfesbuk ngan kawan2 dan ber-blog-ing... malam je la kot masa tuk aku release kepenatan seharian bekerja... nak keluar pegi jalan?malas la... sekali2 boleh la... itu pun pegi man-sumbang-kan suara sendiri, sampai serak2 seksi la dibuatnye....

kadang2 aku terfikir sendirian di waktu subuh... waktu minda masih tenang, aku terfikir kalau la masa ni sesuatu yang paling aku takuti terjadi, waktu ni aku di landa ujian dan dugaan, macam mane aku nak handle emosi aku? mujur lah semuanya dah terjadi sebelum waktu ni... dan alhamdulillah semua dah selesai, walaupun bukan dengan cara yang sepatutnya... biar lah jelas, baru hati boleh tenang.... ish2...teragis kot??hehe~

er... nak siapkan listing la, hehe...masak kalau aku tak siapkan ni, pas tu esok kene pegi outstation lak...ape nak jawab kat bos...?hehe.... alamat membebel la tuan besar nanti...bubye...mungkin aku tak online beberapa hari ni...