wah...gembira hari ni, akak kesayangan buatkan sambal tahun kerang, memang terbuka la selera hari ni...hehe...baru semalam aku meluahkan keinginan aku tuk merasa sambal tahun tu, akak memang terrrrrrbaik lah...kih3~kat bandar baru bangi ni aku tak pernah lagi jumpe orang buat or jual kat pasar malam, memang special lah... kat tempat2 lain mungkin tak jumpe kot, biasa ade kat area2 sabak bernam dan sungai besar...kat tempat lain aku tak tahu, orang johor pun yang aku tanye, sesetengah je yang tahu..sambal ni makin lame makin bes, makin pedas...biasanya dah 2,3 kali panaskan baru terasa ke-power-an dia...
sambal tahun ni ade dua jenis yang aku tahu. 1 dia buat pakai santan, ni biasa sambal tahun sungai besar dan 1 lagi buat pakai taucu, yang ni pasrit baru punye style... tapi aku lagi suke yang pakai taucu, lagi kick dan kurang berlemak... cara masak dia pun simple je, bahan2 dia cuma bawang merah, bawang putih, halia, cili api, lengkuas, kerang@kaki ayam dan taucu@santan... ni yang aku tahu la...tak research kat incik serba tahu: incik guugle...hehehe...
minggu depan nak balik kampung, nak buka puasa dengan famili... sangat rindukan mereka... awal2 dah pesan kat mak mintak mak buatkan sambal tahun kerang...mak punye sambal kerang memang terrrbest...hehehe...almaklumla, air tangan bekas tukang masak...kalau mak yang masak, memang terbuka luas la selera ni...sebulan duk kampung memang leh naik kot berat badan aku ni...hehehe... sambal tahun yang akak aku tapaukan tadi pun dah selamat, so tak dapat la nak publish kat sini pic dia.... sekian, salam dari anak jawa...kih3~
nota kaki: oh...rindukan juga pecal kampung:pecal bernasi impit dan sambal kacang kering...
sambal tahun ni ade dua jenis yang aku tahu. 1 dia buat pakai santan, ni biasa sambal tahun sungai besar dan 1 lagi buat pakai taucu, yang ni pasrit baru punye style... tapi aku lagi suke yang pakai taucu, lagi kick dan kurang berlemak... cara masak dia pun simple je, bahan2 dia cuma bawang merah, bawang putih, halia, cili api, lengkuas, kerang@kaki ayam dan taucu@santan... ni yang aku tahu la...tak research kat incik serba tahu: incik guugle...hehehe...
minggu depan nak balik kampung, nak buka puasa dengan famili... sangat rindukan mereka... awal2 dah pesan kat mak mintak mak buatkan sambal tahun kerang...mak punye sambal kerang memang terrrbest...hehehe...almaklumla, air tangan bekas tukang masak...kalau mak yang masak, memang terbuka luas la selera ni...sebulan duk kampung memang leh naik kot berat badan aku ni...hehehe... sambal tahun yang akak aku tapaukan tadi pun dah selamat, so tak dapat la nak publish kat sini pic dia.... sekian, salam dari anak jawa...kih3~
nota kaki: oh...rindukan juga pecal kampung:pecal bernasi impit dan sambal kacang kering...
1 cakap-cakap:
jemput dtg ambil award :)
Post a Comment